PODOLOGIE?
Podologie is een paramedisch beroep welke zich toespitst op de functie, fysiologie en pathologie van de voet in relatie tot het gehele bewegingsstelsel.
Een podologische behandeling gebeurt vaak op vraag en initiatief van de patiënt zelf, maar ook regelmatig in overleg met de verwijzende arts of therapeut. Een podoloog onderzoekt en behandelt iedereen met klachten, welke het gevolg zijn van een foutieve stand en/of het verkeerd functioneren van de voet. Dit beperkt zich niet alleen tot de voeten, ook het behandelen van knie-, heup- en lage rugklachten, waarvan de oorzaak in de voet te vinden is, behoren tot het werkgebied van de podoloog.
Niet alleen uw symptomen worden behandeld, er wordt op zoek gegaan naar de oorzaak. Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie van verschillende therapieën en/of therapievormen om zo het beste en snelste behandelresultaat te behalen.
Afhankelijk van de klacht zal er per individu een behandelplan worden opgesteld, dit aangepast aan de hulpvraag, noden en de bevindingen uit het onderzoek. Zowel kinderen, volwassenen, ouderen als sporters.
DE BEHANDELING
Tijdens de eerste consultatie, afhankelijk van de hulpvraag, zal er een podologisch onderzoek worden verricht. De podoloog gaat hier op zoek naar de mogelijke oorzaak van uw klachten. Het onderzoek neemt ongeveer 45 minuten in beslag en ziet er als volgt uit:
Anamnese
Een uitgebreid vraaggesprek om de specifieke klachten voldoende in kaart te brengen. Hiernaast wordt ook gevraagd naar belangrijke medische voorgeschiedenis zoals ziektes/aandoeningen en medicijngebruik. Op basis van de verkregen gegevens kan het biomechanisch onderzoek in de juiste richting geleidt worden.
Inspectie
Allereerst wordt er gekeken naar de algehele houding, vervolgens specifiek naar de stand van de voeten, knieën, heup en de rug. Overmatige drukplekken en eventuele huidaandoeningen worden in kaart gebracht.
Palpatie en functie-onderzoek
Door middel van palpatie (drukken/voelen) worden de exacte pijnplekken opgespoord. Op deze manier wordt het voor de podoloog duidelijk welke spieren/pezen/kapsels en/of gewrichten pijnlijk zijn. Tijdens het functie-onderzoek worden de bewegingsuitslagen getoetst naar de ”normaalwaardes” en wordt er naar links/rechts verschillen gekeken.
Ganganalyse i.c.m. Drukmeting
Het looppatroon wordt enerzijds geanalyseerd op het blote oog / camerabeelden, anderzijds via een drukmeting welke de afwikkeling van de voet en de piekdrukken weergeeft. De ganganalyse is een heel belangrijk onderdeel van het onderzoek. De meeste ”afwijkingen” en problemen komen namelijk tijdens het wandelen/lopen juist tot uiting.
Schoeninspectie
Tot slot wordt het schoeisel bekeken. Daarbij zal de podoloog een schoenadvies geven op basis van de bevindingen uit het onderzoek, rekening houdend met uw klachten.
WAT BRENG IK MEE?
- Verwijzing van de arts / arts-specialist verplicht indien er sprake is van een systeemaandoening zoals diabetes, reuma of als er neurologische of vasculaire problemen aanwezig zijn
- Identiteitskaart
- Grote badhanddoek
- Hulpmiddelen die u reeds in uw bezit heeft
- Sportbroek tot boven de knie
- Dagelijkse schoenen, werkschoenen en/of sportschoenen
- Medische beeldvorming en/of verslagen
PODOLOGIE VOOR VOLWASSENEN
Enkele indicaties:
- Standsafwijkingen van de voeten en/of tenen (hallux valgus, platvoet, holvoet, hamertenen)
- Afwijkend stappatroon, regelmatig struikelen, vallen en/of de voeten omslaan
- Pijnklachten aan de voet, knie, heup en/of rug
- Klachten als gevolg van overbelasting, sportblessures
- Huid- en/of nagelafwijkingen (eelt, likdoorn, ingegroeide nagels)
- Vermoeide benen en krampvorming
- Diabetes en reuma
- …
Door de jaren heen lopen we ongeveer drie tot vier maal de wereld rond. Naarmate we ouder worden is het dan ook logisch de voeten onderhevig zijn aan verandering. Hieronder staan een aantal veranderingen opgesomd die de voet ondergaat bij het ouder worden.
- Afname van de sterkte van de banden en spieren wat ervoor zorgt dat de voetbogen of de voorvoet gaat doorzakken. Hierdoor is het mogelijk dat de voet qua lengte en breedte anders is dan vroeger, vaak wat langer en breder.
- Het vetkussen onder de voet neemt af zowel in dikte als elasticiteit, wat kan leiden tot snellere eeltvorming en overbelasting van de voet. Mensen geven vaak aan dat ze het gevoel hebben dat ze op de botjes lopen. De stand van de tenen veranderen, de grote teen gaat scheef groeien (hallux valgus), de naast liggende tenen gaan vaak een klauwstand aannemen.
- Het kraakbeen tussen de gewrichten – neemt zoals bij alle andere gewrichten – ook in de voeten af. Klachten zoals stijfheid en pijn kunnen hierdoor optreden. Een goed passende schoen eventueel in combinatie met een op maat gemaakte podologische zool kan veel klachten verhelpen.
Laat uw voeten daarom zowel
preventief als bij klachten controleren door een erkend podoloog. Deze paramedicus kan u adviseren over de beste behandeling en verzorging voor uw voeten.
PODOLOGIE VOOR KINDEREN
Enkele indicaties:
- als uw kind regelmatig struikelt
- als uw kind regelmatig de voetjes omzwikt
- als uw kind niet graag loopt of klaagt over pijn in de voeten en/of benen
- als uw kind standsafwijkingen vertoont van de voeten/tenen
- als u na het doorlezen van bovenstaande informatie nog twijfelt
De kindervoet verschilt enorm met die van een volwassene. De kindervoet is namelijk nog volop in ontwikkeling. Om deze reden is het verstandig om de statiek en het stappatroon van uw kind goed op te volgen. Zo kunnen problemen vroegtijdig opgespoord worden en indien nodig ook aangepakt worden. Hoewel kinderen niet snel klagen over pijn, kunt u als ouder bezorgd zijn over de groei, de ontwikkeling van de voetjes en zijn of haar stappatroon.
Hieronder vind u een richtlijn omtrent de normale ontwikkeling van de kindervoet of -been:
Pasgeborenen 0 – 2 jaar
Het vetkussen onder de babyvoet is dik waardoor de voetjes er afgeplat uitzien. In de loop der jaren zal de dikte van het vetkussen afnemen en ontstaat er een voetholte. Baby’s hebben tussen de leeftijd van 0 tot 1,5 jaar O-beentjes. De meeste kinderen beginnen met hun eerste stapjes tussen de 10 en 18 maanden.
Kind 2 – 6 jaar
Rond de leeftijd van 1,5 jaar zullen de beentjes even recht staan. Vervolgens zal er een X-stand van de beentjes ontwikkelen. Dit gaat vaak gepaard met knik-/platvoetjes wat tot een zekere hoogte normaal is. Naarmate de leeftijd toeneemt, zullen de voeten en benen uit zichzelf steeds rechter gaan staan.
Kind 6 – 8 jaar
Tussen de leeftijd van 6 en 8 jaar ontwikkelen de platvoeten zich tot een normale voetboog, ook de X-stand van de benen zou in deze periode moeten afnemen. Zowel de voeten als de benen zouden tegen de leeftijd van 8 jaar recht moeten staan. Voor de leeftijd van 6-7 jaar is er in de meeste gevallen geen reden om ongerust te zijn als de stand van de voeten en/of benen van uw kind niet helemaal overeen komt met wat voor deze leeftijd als ”normaal” beschouwd wordt. Deze leeftijden zijn namelijk richtlijnen en zijn voor elk kind verschillend.