KARMEL

OSTEOPATHIE?

Osteopathie is een onafhankelijke medische discipline in de aanvullende geneeswijzen en is complementair aan de klassieke geneeskunde. Een osteopathische behandeling gebeurt daarom meestal in overleg met een verwijzende arts.

Met behulp van manuele technieken gaat de osteopaat op zoek naar de lichamelijke oorzaak-gevolg ketens die aan de oorsprong liggen van diverse klachten. Deze oorzaak-gevolg ketens zijn functiestoornissen of bewegingsbeperkingen met verre of nabije gevolgen …

Deze bewegingsbeperkingen kunnen ontstaan door een bewegingsverlies in verschillende weefselsystemen. Zo onderscheidt men het musculoskeletaal systeem (spieren, botten, gewrichten en bindweefselvliezen of fascia), het visceraal systeem (de organen) en het cranio-sacraal systeem (schedel en hersenvliezen). 

Afhankelijk van de medische voorgeschiedenis, het specifieke letselpatroon of de structuur van de uitlokkende pijn van de patiënt wordt er een individuele behandelingsstrategie opgesteld.

De osteopaat hanteert technieken die op deze systemen inwerken. In het lichaam en bijgevolg ook in de osteopathie draait alles om beweeglijkheid. Enkel indien de klacht binnen de juiste context wordt geplaatst, kan deze succesvol behandeld worden.  

DE BEHANDELING

Osteopathie is patiëntgericht. Dit wil zeggen dat de patiënt zelf, met ál zijn facetten, centraal staat tijdens de osteopathische behandeling. De focus ligt op de patiënt met klacht en niet omgekeerd. 

Osteopaten maken gebruik van manuele technieken. Op een zachte én veilige manier worden de technieken aangepast aan de individuele persoon. Apparatuur wordt niet gebruikt.

Osteopatische behandelingen zijn gericht op decompressie, bewegingsherstel en activatie van zowel perifere als centrale structuren. Zo verkrijgt men meer vitaliteit en expressiemogelijkheden van bloedvaten en zenuwen. De zelfregulerende krachten en de genezing (autocorrectie) worden op die manier maximaal bespoedigd. Het komt neer op bijna letterlijk het creëren van ruimte, dynamiseren en opruimen van oude letselpatronen.
Na een osteopatische behandeling moet het lichaam zich aan de nieuwe situatie aanpassen. Dit proces geeft mogelijks volgende klachten: vermoeidheid, korte opflakkering van de symptomen, spierstijfheid, emotionele ontlading. Paniek is niet nodig. Dit is een normale reactie van het lichaam en duurt maximum 2 à 3 dagen. 

De osteopaat “geneest” u niet, maar zorgt door de behandeling voor de nodige voorwaarden waardoor het lichaam van de patiënt terug zelf in staat is om verder orde op zaken te stellen.

Osteopathie voor kinderen

Baby’s:

  • Voorkeurshouding 
  • Schedelprobleem: positionele symmetrische of asymmetrische plagiocephalie (afvlakking of vormafwijking van het hoofd)
  • Huilbaby: excessief huilen
  • Reflux
  • Darmkrampen
  • Nekprobleem: voorkeursrotatie of voorkeurshouding van
    het hoofd (kiss-syndroom), torticollis of scheefstand van het hoofd.
  • Overstrekking (baby vertoont de neiging zich vaak achterwaarts te willen strekken)
  • Slik- of zuigstoornissen: moeilijke zuigreflex
  • Recidiverende klachten in neus- keel- en oorgebied
  • stoornissen in de motorische ontwikkeling
  • Luchtwegproblemen
  • Slaapproblemen
  • Dag/nacht ritme stoornissen
  • Hyperactiviteit, onrust


Kinderen:

  • Groeipijn
  • afwijkingen in de statiek
  • Bedwateren - incontinentie
  • Leer- en concentratiestoornissen
  • stoornissen in de motorische ontwikkeling
  • Chronische luchtweginfecties
  • Oorontstekingen
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn en spijsverteringsproblemen
  • Hyperactiviteit: ADHD – ADD - DCD
  • Hypersensitiviteit
  • Slaapstoornissen
  • Ondersteuning van mobiliteit van aangezichtsbeenderen voor en tijdens orthodontie



Tijdens de zwangerschap en bij de geboorte ondergaan zowel de schedel als de nek van het kind sterke compressieve krachten. 

Meestal stellen zich daarbij geen problemen. Eerder integendeel, de compressie die het lichaam en de schedel in het geboortekanaal ondergaat vormt juist een essentiële prikkel voor de activatie van een aantal belangrijke lichaamsfuncties zoals ademhaling en vertering. Ook voor het op gang brengen van het craniaal ritme is de compressie belangrijk. 
 

Helaas getuigen niet alle krachten, die van invloed zijn op het ongeboren kind, van een even grote therapeutische waarde.

 

De vorm van de uterus (baarmoeder), het wel of niet optimaal functioneren van het bekken, de ligging van het kind, de navelstreng maar ook het gebruik van technische middelen als verlostangen of externe druk op de buik, kunnen - hoewel ze soms nodig zijn - aanleiding geven tot mechanische verstoringen doorheen het hele lichaam. Vervormingen van de schedel, verstoringen in de doorbloeding van de hersenen tot compressie of beknelling van bepaalde hersenzenuwen, met een zeer divers pallet aan symptomen, zijn soms het gevolg. 

Vroegtijdig onderzoeken en behandelen kan allerlei problemen voorkomen zodat het kind optimaal kan ontwikkelen. 

Deze klachten kunnen, in de juiste context geplaatst, in vele gevallen succesvol behandeld worden.

 

Nogmaals, wij beweren niet dat we in staat zijn alle bovenstaande pathologieën volledig op te lossen of te genezen. In vele gevallen kunnen we wel een significante verbetering van de levenskwaliteit of de nodige ondersteuning bieden aan ouders en kind.

OPVOLGING EN PREVENTIE

Ook zonder klachten kan het aangewezen zijn om u regelmatig osteopatisch te laten controleren. Recente maar ook oudere gebeurtenissen (zoals een ongeval, een kramp, een verstuiking, een te zware training etc.) kunnen als het ware een impressie, een soort afdruk nalaten op het lichaam. Daardoor kan het bewegingsapparaat minder efficiënt, zelfs aangepast of gecompenseerd gaan bewegen. De sommatie van al deze aanpassingen op het bewegingsapparaat kan u  vatbaarder maken voor blessures.

Bij een preventieve behandeling wordt, indien nodig, ingegrepen om zo een klacht in wording vroegtijdig in de kiem te smoren.

In de topsport wordt het preventief opsporen van letsels door een osteopaat ook meer en meer toegepast.

TARIEVEN EN TERUGBETALING

Voor een bezoek aan de osteopaat heeft u geen verwijsbrief van uw arts nodig. Ook voor terugbetaling van uw mutualiteit maakt dit geen verschil. Wij verzoeken u dit contant na elke behandeling te betalen. Een consultatie vindt steeds plaats na afspraak en duurt gemiddeld 40 minuten.  

Het kan nuttig zijn om beeldmateriaal (echo, RX, NMR, CT-scan) of resultaten van andere onderzoeken (bijvoorbeeld bloedonderzoek) mee te brengen.  

Zo goed als alle mutualiteiten erkennen osteopathie en vergoeden een deel van de behandeling. Het aantal keer per jaar en het terug betaalde bedrag kunnen variëren volgens de mutualiteit. Gemiddeld wordt er tussen de 5 à 10 keer per jaar € 10 terugbetaald.

Met aanvullende verzekeringen als “Medicalia” of DKV kan men tot 80% van het remgeld terug krijgen. Vraag hiervoor meer informatie bij uw ziekenfonds of verzekeraar.